Jurnal de Caravană – Ziua 26 – tinerii.md
Dedicație limbii române
25 iulie 2014
Jurnal de Caravană – Ziua 27
27 iulie 2014
Show all

Jurnal de Caravană – Ziua 26

“Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteapta de atât de mult timp.” (Alexandru Ioan Cuza) Nimic în viață nu este întâmplător, la fel cum nu este întâmplătoare dragostea necondiționată față de patrie, limbă, valorile umane pe care le cultivăm încă din prima clipă în care ne-am născut. Suntem români, iar acest lucru la fel nu este întâmplător, pentru că tot ceea ce înseamnă românesc, capătă un sens aparte și plin de semnificație istorică.

“Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteapta de atât de mult timp.” (Alexandru Ioan Cuza) Nimic în viață nu este întâmplător, la fel cum nu este întâmplătoare dragostea necondiționată față de patrie, limbă, valorile umane pe care le cultivăm încă din prima clipă în care ne-am născut. Suntem români, iar acest lucru la fel nu este întâmplător, pentru că tot ceea ce înseamnă românesc, capătă un sens aparte și plin de semnificație istorică. Vorbim limba română, grai ce s-a născut din curajul strămoșilor noștri și din dăruirea lor de sine în încercarea de a ne lăsa nouă, urmașilor, această limbă duioasă și această patrie măreață. În societatea de azi, totul pornește de la fapte, întrucât vorbele au ajuns să fie irosite prin minciuni și manipulări meschine. În acest sens, Tinerii Moldovei s-au adunat într-o acțiune de mare amploare, dorind să demonstreze că împreună suntem o forță și doar uniți putem schimba în bine lucrurile din jurul nostru. Dintr-o simplă idee lansată acum câteva luni, am ajuns să pornim într-o caravană de proporții prin numeroasele sate ale Basarabiei. 

Turul șase al Caravanei „Trai mai bun” spre Rezina a pornit cu cei mai numeroși participanți, având un autocar plin, inclusiv cu voluntari din București, Pitești sau Giurgiu. Astfel, în satele în care au poposit, nu a rămas nici o uliță neumblată de voluntarii Tinerii Moldovei. Cu atât mai bine, pentru că Orheiul vrea unire: militanții au fost extrem de bine primiți în sate precum Peresecina, Furceni, Braviceni, Mălăești și Mitoc. Astfel, mai multe gospodării și-au deschis porțile pentru a primi voluntarii ce veneau cu inima deschisă să îi informeze corect cu privire la cea mai rapidă cale de integrare europeană, anume Unirea Basarabiei cu Patria – Mamă România. Răspunsurile localnicilor la întrebarea dacă vor unirea Republicii Moldova cu România a fost – cu două mâini vrem.    

„Orhei pământ cu oameni buni și primitori, iar azi am reușit să conving 7 oameni că Unirea face Puterea, printre care și un primar. Poate e puțin pentru o zi, însă am fost 47 de Tineri ai Moldovei în autocar și fiecare cu publicul său”, afirmă încrezător Dinu Plângău, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.  Seara am fost găzduiți de tabăra Miorița, ceea ce ne-a amuzat, pentru că noi nu avem deloc spiritul mioritic, pasiv sau fatalist, ci suntem puși pe fapte și lucruri mărețe.  Nicolae Steinhardt spunea că – „Vii sunt numai cei care-și prefac ideile în fapte, dau realitate cuvintelor rostite, trec pe plan existențial conceptele și visările planului ideativ.” Astfel, Tinerii Moldovei încearcă zi de zi să realizeze fapte concrete, menite să aducă un trai mai bun celor din jurul nostru. Avem vise mărețe, ne-am propus idealuri și scopuri de amploare, dar credem în tot ceea ce facem și avem speranța că împreună vom reuși. Ne bucurăm de receptivitatea oamenilor din localități, care ne-au demonstrat că mult timp am fost înșelați  de statisticele ce spuneau că unirea nu e dorită. Avem oameni care cred în noi, care ne susțin și care sunt cu sufletul alături de acțiunile noastre. Doar împreună putem realiza idealul românesc și doar împreună suntem o forță capabilă să aducă fericirea și liniștea în casele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *